Võidupühal taasavatakse Padise kloostri seinal Vabadussõjas langenute mälestustahvel.

Mälestustahvel Vabadussõjas langenute mälestuseks avatakse Padisel taas võidupühal, 23. juunil kell 10. Andres Sikka soovitab huvilistel kohal olla 20 minutit varemgi!

Taastamise eelugu

2016. aasta suvel jõudis ammune lugu Padise mälestustahvlist Kaitseliidu Harju maleva kunagise pealiku ja maleva ajaloo talletamise eest hea seisva Andres Sikka kõrvu, kes tegi tahvlist juttu ka toonase vallavanemaga. Selgus, et lugu polnud unustatud, ent pealehakkamist ka polnud. „Aastad läksid ja klooster elas oma vaikelu edasi,“ kirjeldab Andres Sikka olukorda. „Siis alustati Padise kloostri restaureerimistöödega. Lootsime Rein Peetrimäega (KL Harju maleva juhatuse liige – toim), et äkki nüüd. Kui tellingud ära kadusid, saime teada, et ei veel. Saatsin kirja õnnitluste ja küsimusega tahvlist kloostri rahvale. Muinsuskaitse polnud vastu. Ent siis ründasid hiinlased koroonaga ja asi jäi venima.“ 2022. aastal võttis vallaga suhtlemise enda peale Harju maleva pealik, kolonelleitnant Arbo Probal. „Harju maleva juhatus seisis tingimusteta selle eest, et taastame tahvli originaalsel kujul ja paigutame ta sinna, kuhu see oli 1930. aastal asetatud,“ selgitab Andres Sikka. Tänavu 2. mail võtsid LääneHarju valla esindajad tahvli seinalt maha ja kaitseliitlased viisid selle oma autol kivitöökotta.

Taastamise lugu

Tahvli valmimist on pikka aega tagant tõuganud ja vajadusel eest vedanud kaitseliitlane Rein Peetrimägi. Tema leidis oma kodu lähedalt kivitöökoja ja leppis kokku HM STONE Co OÜ omaniku Hillar Müüriga tahvli valmistamisega seonduva. Kaitseliitlane Peeter Väljas otsis arhiividest Juhan Raudsepa kavandit, ent seda ei õnnestunud leida. Ka vald ega Muinsuskaitseamet pole kavandit leidnud. „Jäi ainus võimalus taastada tahvel foto põhjal, see tuli aga sobival kujul arvutisse sisestada, sest freesimismasina tööd juhib arvuti,“ avab Sikka tööde tausta. Selle töö tegi ära Getter Suits. Tahvli mahavõtmise ja tagasipaneku töö ja kulud võttis enda kanda Lääne-Harju vald. Seevastu Kaitseliidu Harju Maleva juhatus on vabatahtlikult enda kanda võtnud tahvliga seotud tööd: nõukogudeaegse kakskeelse teksti mahalihvimise ning sümbolite ja teksti freesimise kivitöökojas. Sellele järgneb teksti katmine kullaga. Ent esialgu jutuks olnud 500 eurost on saanud pea 9000 eurot. „Tahtsime võimalikult parimat tulemust,“ selgitab Andres Sikka. On lootust, et osa kulusid kannab malev, kuigi KL Keskjuhatuselt pole raha kulutamiseks luba veel saadud. Sestap on kaitseliitlased ise panustanud langenute mälestuse taastamisse. Summa on aga suur, nii on tänuga oodatud iga inimese lahke annetus õilsa teo elluviimiseks. Kel soovi Harju maleva kaitseliitlasi aidata, palutakse teha ülekanne Rein Peetrimägi arveldusarve numbrile EE821010011923010224, märksõna „Padise tahvel“.

AutorTeadmata fotograaf
NimetusVabadussõja mälestustahvel Padise kloostrivaremete seinal
ERM FotokoguNumber: ERM Fk 2813:301

Teksti on koostatud Keila linna lehes ilmunud artiklist. Loe rohkem SIIT või Keila linna lehest.


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga